emotion-720x340Emotiile noastre ne afecteaza starea de bine si, implicit, sanatatea. Sa invatam sa ne recunoastem emotiile, sa le hranim pe cele pozitive si sa le estompam pe cele negative este un proces constient pe calea unei vieti implinite.

Spunem că ne dorim fericire, împlinire, mulţumire. Ne preocupăm de atâtea lucruri zilnic şi alergăm agitaţi în toate părţile pentru a ne oferi confortul de care avem nevoie. Ne consumăm resursele şi sperăm să găsim liniştea la sfârşitul zilei. Din păcate, descoperim tot mai des că luptăm cu propriile neputinţe, cu îngrijorări de toate felurile, cu nereuşite, dezamăgiri şi dureri care ne storc şi ultima fărâmă de putere aşa încât, epuizaţi , ne încheiem ziua, săptămâna, anul şi, cândva, sperăm cât mai târziu, viaţa. În toată această călătorie, ne acordăm timp pentru multe, facem priorităţi din ceea ce am învăţat că este important sau ce am descoperit că are importanţă pentru fiecare dintre noi. Am învăţat să dăm atenţie diferitelor aspecte din viaţa noastră: serviciu, locuinţă, prieteni, familie, hobby-uri etc în încercarea de a ne găsi răspunsurile la întrebarea: Ce mă face fericit? Asta pentru că, dincolo de tot ce avem şi facem, cu toţii descoperim la un moment dat, cine suntem, cum suntem, ne concentram mai mult pe „a fi” şi implicit pe „a simţi”, pentru că descoperim că între ele există o strânsă legătură.

Acţiunile noastre, reacţiile şi comportamentele noastre depind de ce simţim. Totul capătă sens pentru noi în funcţie de trăirile noastre care sunt ghidul pentru viaţa noastră şi de care mai mult sau mai puţin conştient ajungem să ne preocupăm întreaga viaţă. De ce facem asta? Pentru că ne naştem cu emoţia, ne despărţim de lume copleşiţi de emoţie iar pe parcursul întregii vieţi descoperim o mulţime de nuanţe emoţionale care ne conduc alegerile.

Sănătatea noastră emoţională reprezintă măsura în care noi suntem capabili să ne gestionăm reuşitele şi eşecurile, nemulţumirile şi neîmplinirile, bucuriiile şi tristeţile, frustrările şi dezamăgirile, tristeţea pentru toate ale trecutului ce nu mai pot fi schimbate dar care ne-au lăsat urme, cele multe ale unui prezent ce ne provoacă la maxim şi incertitudinea pentru un viitor atât de dificil de anticipat.

Cât de capabili suntem să ne înţelegem şi să ne acceptăm limitele, cât putem suporta nedreptatea, cât putem să tolerăm frustrările la care ne supune o existenţă de atâtea ori copleşitor de solicitantă, cât suntem de capabili să ne asumăm pierderile şi trădările, neplăcerile cu care suntem confruntaţi, cât de bine ştim să facem faţă nesiguranţei, lipsei de control, temerilor de tot felul… iată câte întrebări putem să identificăm şi numai dacă ne arătăm interesaţi şi preocupaţi de acest univers al emoţiilor noastre. Câte provocări ne aduce viaţa, atâtea emoţii trăim zi de zi şi cu ele avem să trăim clipă de clipă.

Să ne cunoaştem trăirile, să le dăm sens, să le identificăm în existenţele noastre şi să le înţelegem pentru a le da un sens, iată o aventură extraordinară, o călătorie la care, vă provoc.

Să descoperim împreună o lume a emoţiilor, să le înţelegem, să le dăm o semnificaţie pentru ca apoi să le putem trăi în vieţile noastre cu mai puţină nelinişte. Tot ce nu vom reuşi să înţelegem, ne vom strădui să acceptăm şi să ne bucurăm de minunata complexitate a fiinţei umane şi de nepreţuita viaţă căreia îi facem faţă zi de zi.

Aveți grijă de voi și de toți cei dragi vouă!

Aniela Sarbu, psiholog

 

Ti-a placut articolul? Afla pe email cand va aparea un articol nou!

Niciun comentariu momentan

Fii prima persoana care comenteaza la acest articol!

Scrie un comentariu

Te rugam sa scrii numele. Adresa de email este invalida! Te rugam sa scrii un mesaj!